пʼятниця, 26 лютого 2016 р.

О Лесю! Українко без догани !



      Леся Українка (1871 – 1913) – найславніша українська поетеса, послідовний та енергійний борець за утворення українського народу, за його консолідацію в політичну націю. Вся сукупність її творів – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься «Україною». З’явився цей образ – і цілі маси людей збагнули, що вони не просто обивателі, а українці, що це звання їх зобов’язує, що їм є за що боротись і віддавати життя.    Як кожен ідеал, цей образ не може бути повністю втіленим у земному житті, але він і сьогодні зобов’язує нас випростатись і вірно служити тій високій ідеї, що зветься «Україною».
      Наша сучасність  днями відмічала 145 річницю від дня народження Лесі Українки. А  районна бібліотека ім. Лесі Українки оформила книжкову полицю під назвою «Леся Українка: цікаві факти про письменницю».  Також  бібліотекарі Яковлева О., Дзевик Ю. зустрілися з учнями 9Б класу (вчитель Лашко Н.О.)Красноокнянського НВК та організували літературний вернісаж під назвою «Гортаючи улюблені сторінки». Бібліотекарі розповіли присутнім про винятково велике значення творчості Лесі Українки в історії української літератури, в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами й мотивами; досконало володіючи катренами й октавами, сонетами й оригінальними строфічними будовами, використовуючи гексаметр, верлібр, п'ятистоповий ямб тощо, вона збагатила строфіку, ритміку й метрику української поезії. На переломі 19 — 20 ст., використовуючи мандрівні сюжети світової літератури, Леся Українка стала в авангарді творчих сил, що виводили українську літературу на широку арену світової літератури.
       Дубівський бібліотекар Каленик І.С. провела виховну годину «На крилах Лесиних пісень», на якій розповіла дітям про біографію письменниці та як, перебуваючи в м.Одеса, відпочивала поетеса.
       Літературна година духовності «Хто Лесю Українку прочитав, той багатий серцем став» пройшла у Римарівській бібліотеці (працівник Яцкова Н.М.) Для учнів 8-9 класів була представлена полиця з творами Лесі Українки. Розповідалось про життєвий та творчий шлях письменниці, про твори, які видавалися багато разів. Науково об'єктивнішими є видання «Книгоспілки» (у 7 тт. 1923 — 25 і в 12 тт. 1927 — 30) з фаховими передмовами М.Зерова, Б.Якубського, М.Драй-Хмари, П.Руліна, Є.Ненадкевича, О.Білецького й інших. Усі пізніші видання мають умисні цензурні пропуски: у 5 тт. (1951 — 56), у 10 тт. (1963 — 65) і в 12 тт. (1975 — 79). Цінне багатим біографічним і епістолярним матеріалом видання О. Косач-Кривинюк «Леся Українка. Хронологія життя і творчості» (Нью-Йорк, 1970).

       А у Довжанській бібліотеці (бібліот. Василінга В.М.)підготувала літературно-музичний вечір «Ні! Я жива! Я буду вічно жити!».  У проведені заходу приймали участь Д.Дідорчук, О.Попова, С.Дарієнко, М.Урсул, М.Борщинський. Діти обговорювали творчість письменниці та декламували вірші. 

Немає коментарів:

Дописати коментар