пʼятниця, 26 лютого 2016 р.

Бринить – співає наша мова, чарує, тішить і п`янить.



  «Усі найголовніші іноземні мови можна вивчити за шість років, але для вивчення своєї недостатньо цілого життя» - писав Ф.М. Вольтер.
      21 Лютого представники всіх націй і народностей у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 26 жовтня – 17листопада 1999 року в Парижі. Міжнародний день рідної мови був установленний з метою вшанування пам`яті загиблих захисників бенгальської мови в Республіці Бангладеш, де  21 лютого 1952р. з нечуваною жорстокістю розстріляли студентів-демонстрантів. Метою цього свята  є сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. В Україні це свято відзначають з 2002р., коли для зміцнення державтворчої функції українська мова та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження №34/2002-рп «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови». Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної  мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України.
     Цього року працівники центральної бібліотеки ім. Лесі Українки Дзевик Ю.В. та ЯковлеваО.М. зустрілися з учнями 10 класу Красноокнянського НВК (вчитель Чеботаєва А.М.) та провели урок мови «Слово творить світ». Працівники ознайомили учнів із скарбами української мови, розповіли про історію та як народжувалася наша мова, попри всі чвари й усобиці. Розглядали, якими мовами розмовляють в Україні, статус, поширення та збереження української мови в нашій державі та за її межами. Йшлося ще й про те, що українська мова створила українську пісню. Вона піднесла мову до чарівних висот, розкривши все її багатство і красу. Лунала українська поезія, яку створювали відомі українські письменники.
      Бібліотекар Федосіївської бібліотеки Касько Л.Д. провела усний журнал «Діамант дорогий на дорозі лежав» для учнів 7-8 класів. Журнал містив п`ять сторінок : І - Історія мови; ІІ – Шевченкове слово; ІV – Подорож у граматику; V – Здоровий з гумором живеться. Присутні дізналися історію мови, про вклад Т.Шевченка в розвиток мови, здійснили цікаву подорож в граматику. Діти з уважністю та цікавістю слухали розповідь бібліотекаря, читали гуморески, приймали участь в конкурсах. Найактивнішими виявилися Н.Кравченко, К.Кривіцька, Ю.Роман, А.Тітомир, Б.Аксентьєв.
      Цікаву бесіду підготувала для діток Вижинянська бібліотекар Галицька О.В. під назвою «Повага до мови – повага до народу». Перш за все, був зачитаний інформаційний список, казка. Зачитувалися цитати відомих людей: Д.Павличка, М.Рильського, М.Лисенка, Т.Шевченка, В.Сосюри, П.Мовчана. Читалися прислів`я, які віками складав народ, загадки, проводились конкурси. Найактивніших, за участь,  бібліотекар нагородила невеличкими сувенірами.    
     Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!


                                                                                                                Бібліограф ЦБС Москул І.В.


Немає коментарів:

Дописати коментар