вівторок, 11 листопада 2014 р.

Мово рідна! Ти ж, як море, - нескінченна, глибока»



21 лютого представники всіх націй і народностей відзначили  Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999р.  Міжнародний день рідної  мови відзначають  носії 6000 мов. Мова-ненька для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати   їх нащадкам. Однак багато слів сьогодні  знаходяться на межі   повного зникнення.
 З метою збереження та шанобливого ставлення до мови бібліотечні працівники  центральної районної бібліотеки ім. Л.Українки  Крупський О.Ю., Яковлева О.М., Бабій О.С. провели поетичний вечір «Краса  рідної мови». На вечорі ліцеїсти Красноокнянського відділення  професійного ліцею (Гоцкан М.Ф. майстер виробничого навчання електротехнічної справи) поринули в атмосферу української гостини.  На вечорі присутні довідались про історію виникнення свята, як його відмічають в інших країнах. Цитували вірші про красу рідної мови. (Фото).
Центральна дитяча бібліотека на чолі з її працівниками Кожухар А.В., Куріпко Л.Я.,  завітали до учнів 3-а класу Красноокнянського НВК  ( керівник  4-Б класу Полоз Т.В.) та зіграли у гру-подорож «Мандрівка до королівства української мови».  Діти з захватом подорожували разом з бібліотекарями  по королівству мови, відвідуючи п’ять казкових зупинок на яких дітки цитували вірші, грали у ігри: «Хто правильно закінчить прислів’я?»,   «Поясніть значення українських народних висловів», «Скласти із двох половинок прислів’я», «Хто швидше згадає слово».
Проводили вікторини. Подорож до королівства Української мови викликали ще більше бажання діток вивчати рідну мову, милуватися її красою, творити українською мовою. (Фото.)
Літературна година «О,  що за мова! Лиш торкнешся слова, і заспіва воно, немовби вітер» пройшла у Чорнянській сільській бібліотеці для дорослих. Стрілець Катерина Миколаївна повідала дітям про різноманіття мов у світі, про те як шанують та бережуть свою рідну мову. Діти цитували вірші про рідну мову: Лунга Марина,  Малєй Ганна, Лященко Олександр. Наостанок лунали чарівні українські пісні про мову.
Також у Новосамарській бібліотеці пройшла  літературна година під назвою «Рідне слово на рідній землі».  Бібліотекар Мороз Людмила Семенівна зустрілася з  учнями 4 класу ( кл. керівник  Параконна О.В. та провела День рідної мови. Учні дізнались про історію виникнення свята, про красу і велич рідної мови. Діти декламували вірші про мову: Добровольська Даша, Мороз Ілона, Гайдук Кароліна,   Замкова Людмила.
Тож наостанок,  хочеться сказати бережіть найдорожче добро в кожного народу – рідну мову, за її мелодійність, співучість, красу та велич!


Немає коментарів:

Дописати коментар