вівторок, 11 листопада 2014 р.

«Ми нащадки Кобзаря»




9 березня минуло 200 років від дня народження геніального поета,художника мислителя Тараса Григоровича Шевченка – відомого в історії України,як непохитного борця за державну незалежність та політичну свідомість,за повне визволення українського народу від національного і соціального гноблення.
 2014 рік - проголошений Президентом України роком вшанування пам’яті Тараса Шевченка. На виконання Указу Президента України від 11 квітня 2012 р. № 257/ 2012 «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка,з метою гідного відзначення у 2014 році ювілею видатного сина українського народу та популяризації культурної спадщини Великого Кобзаря, заклади культури відзначають та вшановують на протязі року митця, а саме з 13 по 19 січня пройшов тиждень присвячений творчості Тараса Шевченка,  підчас якого пройшли:  усні журнали -  у центральній районній бібліотеці ім. Лесі Українки «На струнах Кобзаревої душі»,  Антонівський клуб «Т.Г.Шевченко – частина серця кожного українця», Чорнянська бібліотека «Хай славен буде у віках безсмертний геній»; вечір - пам’яті відбувся у Гулянському будинку культури;  читацька конференція у Довжанській бібліотеці «Тарасові слова – то правда жива»; літературно-музичний вернісаж «Поетичне втілення української душі, страждань та сподівань нашого народу»  у  Володимирівській бібліотеці; літературно-музичний вечір «Т.Г. Шевченко – сяйво незалежної Вкраїни» відбувся у Ставрівський  бібліотеці, а також літературно-музична композиція «Ми нащадки Кобзаря» у Артирівському клубі.
Оформлені постійно-діючі книжково-ілюстративні виставки та тематичні полиці. На виставках представлені, насамперед, найновіші видання творів Т.Шевченка,  його сучасників,  відомих літературознавців та критиків, у яких відображається життєвий і творчий шлях поета, розкривається значення його в історії української літератури, зв'язок творчості Кобзаря зі сучасністю.
Попередньо відбувся V обласний фестиваль-конкурс «Співець українського слова», в якому прийняли участь та відзначені почесними грамотами Флора  Світлана і Комягіна Інна.
14 березня 2014 року відбувся районний фестиваль «Душа його пісня, поезія-доля», в якому взяли участь  працівники культури району. Під час заходу інсценували сценки, декламували вірші та співали пісень за творчістю Т.Г.Шевченка.
Березневі заходи до200-чя від дня народження  Т.Г. Шевченка  такі: літературні години у Ставрівській бібліотеці «Золоті зерна поезії Т.Г.Шевченка»,  у Гавиноській бібліотеці «Палахкотить,  як свічка, праведна душа Кобзаря»; конкурси знавців життя і творчості Т.Г.Шевченка   у Римарівському клубі «Моя душа до тебе лине», «Доля Кобзаря у серці кожного» відбудеться спільно з Нестерівський клубом  та Римарівською бібліотекою.
Поетичний вернісаж у Римарівській бібліотеці «Не вмре  повік твоє святе ім’я»,  літературно-музична композиція:  «До Кобзаря за словом», «Твоїх поезій спів високий вінчає слава вікова» - спільно з Гулянськими бібліотекою та клубом, «Майстер вічності» - спільно з Топалівськими  бібліотекою та клубом, «Ім’я Шевченка стукає в серцях» - спільно з  Чорнянськими бібліотекою та клубом, «Свята- святих – Тарасова гора» підготовлено Федосіївським клубом.
Читацька конференція «Тарасові слова – то правда жива» у Довжанській бібліотеці, засідала за круглим  столом Ткаченківська бібліотека «В чеканні неможливої  любові», тематичний вечір «Нас єднає Шевченкове слово» у Дубівській бібліотеці,  літературно-музичний вернісаж «Поетичне втілення української душі, страждань та сподівань нашого народу» відбувалося  у Володимирівській бібліотеці. Усний журнал «Ні, промінь той в душі не згас, що запалив колись» пройшов у Флоранській бібліотеці. Бібліотечний урок провела Цеханівська бібліотека «Забринить струна Кобзаревого слова». Фольклорне свято святкував Новосамарський будинок культури «Тарас Шевченко і народна пісня».
У проведенні заходів закладами культури сприяє співпраця їх зі школами району, Красноокнянським НВК, дошкільними закладами та Фрунзівським професійним ліцеєм Красноокнянського відділення.
Шевченко прожив коротке і вкрай важке життя. Із своїх 47 – ми років він 24 роки був кріпаком,17 – невольником у засланнях,і тільки 10 років – вільною людиною.
Проведення масових заходів спрямоване на популяризацію української поезії,залучення жителів Красноокнянського району до пізнання творчості та вшанування 200-річчя від дня народження  Т.Г.Шевченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар