понеділок, 1 лютого 2016 р.

Бій під Крутами – яскрава і трагічна сторінка державності



…Історія наша нам більш не простить,
Забудьмо зловіснії сварки і чвари.
Як  зрадим Вкраїну в цю жадану мить,
Нам знов не минути всім Божої кари.

Багатовікова історія українського народу, насамперед літопис життя і смерті народу-великомученика, на долі якого було досить лиха… Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, розпочате голодними роками, наслідки епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. Людина має пам`ятати, звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову культуру.
У пам`яті  кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.
У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918 стали на захист незалежності своєї Вітчизни.


Працівники бібліотеки ім. Лесі Українки О.М.Яковлева та Ю.В.Дзевик провели вечір-пам`яті «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» з учнями 11класу Красноокнянського НВК (вчитель української мови та літ. Т.М.Дідик). Розповіли нашим, сучасним, юнакам та дівчатам, про тих юнаків 1918 року, які не встигли насолодитися життям, трагічно обірвавши його, юні романтики… Про поїзди, що проходячи повз маленьку станцію Крути,стишують хід, а вдень коли сталася трагедія, тривожно сигналять…немов будять приспану й присипану порохом забуття за часів СРСР нашу пам`ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої  Української держави. А ще повідомляли про бій, жорстокий, п`ятигодинний, нерівний бій між 300-ми київськими студентами та 4-тисячною більшовицькою армією головорізів М.Муравйова. Працівниками центральної районної бібліотеки продемонстровано бук - трейлер по книзі  Юрія Сороки «Бій під Крутами», який можна буде переглянути  в соціальних мережах «ВКонтакті» у відкритій групі «Красноокнянська ЦБС» та Facebook на сторінці «Відділ культури Красноокнянської РДА».  

Районна дитяча бібліотека  завітала до дітей 6Б класу Красноокнянського НВК та провели годину-реквієм «Спом`янімо їхню славу». Бібліотекар Н.В.Крижановська розповіла про подвиг юнаків, які поклали своє життя, захищаючи свою країну. Цитували вірші, присвячені цвіту української молоді.  


Бібліограф ЦБС

Москул І.В.



Немає коментарів:

Дописати коментар