пʼятниця, 19 лютого 2016 р.

Нові надходження літератури до фондів районної бібліотеки для дітей.

37Виробництво легкої промисловості.

1.Лукашенко,Т. Українські обереги: Тетяна Лукашенко.-Х.:Віват,2015.-224с.

   Наші пращури-слов’яни здавна виготовляли обереги, бо добре знали про їхню дивовижну магічну силу. Нерідко за обереги правили символічні тварини, такі як їжак, зозуля, ведмідь, а також рослини на кшталт звіробою та папороті. Із плином часу нічого не змінилося – ми, як і раніше шукаємо захисту в надприродних сил, хіба що форма оберегів зазнала певних змін. Які обереги сьогодні є незамінними в побуті сучасного українця? Як зробити власноруч оберіг для себе та близьких? Чи справді  вишиванка є не просто елементом одягу, але й сильним засобом захисту від негативного впливу? Відповіді на ці запитання  ви знайдете на сторінках цієї книжки, що стане вашим власним оберегом на шляху до щастя, гармонії й родинного затишку.


63.3(4Укр.)Історія України.

2. Капранови,Брати. Мальована історія Незалежності України/ Брати Капранови.-К.: Гамазин,2013.-80с.:іл..
   Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях  зі скіфських часів і фактично не переривалося до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам  легко зоорінтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.



3. Тома,Л. Данило Апостол/ Л. Тома.-Харків: Бібколектор,2015.-88с.
   Данило Апостол (1654-1734), ставши гетьманом Лівобережної України у скрутний час, незважаючи на свій більш ніж поважний вік (73 роки), зумів залишити помітний слід в історії України: саме за його петицією Анна Іоанівна у так званих «Решительних пунктах» підтвердила – хоч і обмежену – козацьку автономію. Не маючи змоги вести самостійну зовнішню політику, Апостол кинув усі сили на піднесення економіки, взявся за викоренення корупції, впорядкування земельних відносин. І ,звичайно, старий гетьман постійно зміцнював безпеку України: за часів його правлення будується Українська оборонна лінія від Дніпра до Сіверського Дінця,  завдяки його сприянню в Україну повертаються запорозькі козаки і засновують Підпільнянську Січ.

4. Мицик,Ю. Св. Петро Могила/ Ю. Мицик.-Х.:Бібколектор,2015.-119с.
    Значення діяльності святого Петра Могили – одного з найвидатніших церковних, культурних і політичних діячів України – важко переоцінити. Недарма час, протягом якого він був митрополитом, називають Могилянською добою. Київська митрополія при Петрі Могилі набула найбільшої самостійності  та авторитету за весь період  ХІІІ-ХVІІІ ст. 1996 року Петра Могилу було канонізовано Православною Церквою.

5. Тарасова,О. Таємничий світ ляльки – мотанки/ Ольга Тарасова.-К.:Либідь,2015.-200с.
   Запрошуємо всіх охочих до манливого світу ляльки-мотанки, яка є віддзеркаленням прадавньої культури, традицій і світовідчуття наших пращурів. Лялька-мотанка – не лише певний культурний символ. Це потужний хатньо-побутовий оберіг, і обрядовий атрибут,і забавка для дітей і дорослих, і оригінальний сувенір, і прикраса  інтер’єру оселі. Дізнатись про різновиди й призначення ляльок-мотанок, традиції, обряди й звичаї, з якими вони пов’язані, опанувати зовсім не складні способи їх виготовлення й зрештою мати напрочуд цікаве й корисне улюблене заняття на дозвіллі вам допоможе пропонована книжечка.

6. Лаврик, О. 1000 цікавих фактів про Україну/Оксана Лаврик.-Х.:Віват,2015.-256с.
   У цій книгі зібрано кілька сотень цікавих фактів про все, що стосується України. Культура, історія археологія, географія, побут, природа, персони – усе це та ще багато іншого пропонується до уваги допитливого читача. Видання стане у нагоді учням, студентам, всім, хто цікавляться Україною.




83Літературознавство.

7. Преварська,М. Українські поети: довідник/ Марта Преварська.-К.:Велес,2015.-288с.
   Довідник подає біографічні дані, огляди творчості, перелік основних творів та додаткову літературу про українських поетів-класиків,а також про сучасних українських поетів. Для полегшення орієнтації у літературних процесах та поетичній творчості у довіднику вміщено статті про початок віршової літератури в Україні, усну народну творчість, теорію віршування.




8. Література: для дітей середнього шкільного віку.-К.:Кордон,2015.-318с.:іл.
   З давніх-давен людина прагнула не тільки хліба, а й видовищ. Так у середземномор`ї з`явився  давньогрецький античний театр, якому ще раніше передували храмові дійства… Саме про народження театру, про його національні і жанрові різновиди ви дізнаєтесь, прочитавши цю книжку. До того ж читач знайде в нашій енциклопедії докладну оповідь про цирк, кіно, мультиплікацію та професії, що з ними повязані. І, звичайно, ми розповімо про найвідоміші кінофестивалі та кінонагороди.






84Художні українські твори для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

8. Артюх,А. Поєзії Рудої Киці.-Харків:Фоліо,2015.-48с.:іл.
   Нарешті малята та їхні  дорослі родичі матимуть можливість поринути у чарівний світ поезії Рудої Киці, побачити життя очима киці, посміятися з нею, посумувати. Сподіваємося, що кожен, хто хоч на хвильку відчує світ так, як відчуває його киця, стане трішечки добрішим.

9. Евсеєнко,С. Азбука природи: К.:Балтія-Друк,2014.-51с.:іл.
   Українська абетка для наймолодших діток. Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

10. Кононенко,О. Барабашка та всі інші. Про духів добрих і не дуже.-К.: Либідь,
2013.-128с.:іл.
    Зі сторінок книжки, яка воскрешає забуті сторінки народної міфології, постає загадковий світ одуховленої природи. Казкові  сюжети навчають дітей жити в гармонії з довкіллям, поважати старших, цінувати щиристь людських стосунків. Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.

11. Мензатюк,З. Катрусині скарби: оповідання.:Чернівці:Видавничий дім «Букрек»,2015.-40с.:іл.
   Книжка відомої української письменниці знайомить юних читачів з традиційним народним мистецтвом України. Для молодшого шкільного віку.

12. Росіцький,Р. Киця мандрівниця зі старого двору.-К.:АВІАЗ,2015.-48с.:іл. 
   Про кицю, яка мандрувала  у лісовому світі та знайомилася з різними тваринами. Для дітей дошкільного віку.  

13. Ференцева,Ю. Рахівничка для малят.-К.:Балтія-Друк,2015.-30с.:іл. 
   Рахівничка для дітей дошкільного віку.

84(4Укр )Художні  твори українських письменників

14. Воронина,Л. Таємне товариство боягузів, або Засіб від переляку №9: повість/ Леся Воронина.-К.:Знання,2015.-126с.:іл.
   Чи доводилося вам потряпляти у дивні й загадкові обставини? Ось ви біжите знайомую вулицею, і раптом, провалившись під люк, опиняєтесь у секретному штабі Таємного Товариства Боягузів. Ваша рідна бабуся виявляється геніальною винахідницею, що створила часоліт, а Землю от-от мають захопити хижі космічні прибульці-синьоморди, які хочуть заразити людей вірусом страху. І порятунок людства залежить тільки від вас! Головне – зуміти здолати свій страх, і тоді найпотужніша зброя перетвориться на порох, а підступні космічні завойовники стануть безпорадними. Адже кінець – кінцем ви здобудете універсальний засіб від переляку №9.

15. Воронина,Л. Таємне Товариство Брехунів, або Пастка для синьоморда: повість/ Леся Вороніна.-К.:Знання,2015.-135с.:іл.
    Що б ви зробили, якби довідались, що на Землю має прибути десант космічних піратів-синьомордів? Мабуть, знизали б плечима й вирішили, що це дурний жарт. Та, виявляється, загроза цілком серйозна, адже синьоморді мають на нашій планеті своїх агентів, котрі вже підготували вторгнення космічних завойовників. І лише Клим Джура та його вірні друзі можуть врятувати людство від страшної катастрофи. Аледля цього треба проникнути у підземний саркофаг, розгадати таємницю давніх єгипетських богів і оживити Сонячного Сфінкса. Прочитавши  фантастичну повість Лесі Вороніної «Таємне Товариство Брехунів», ви дізнаєтесь, чи пощастить нашим героям знешкодити  підступних прибульців, провівши небезпечну операцію «Пастка для синьоморда».

  
16. Дерманський,С. Крамничка тітоньки Мальви/ Сашко Дерманський.-Львів:Видавництво Старого Лева,2015.-56с.:іл.

   Різдво – пора див і світла, час жаданих подарунків та солодкої смакоти із чарівного фургончика- крамнички доброї й загадкової тітоньки Мальви. Але що буде, якщо раптом усе зникне? Адже підступний пан Крук та його господиня Мряка ось-ось запанують у світі!.. Перед маленьким Тишком та його вірним песиком Кучугуркою постало нелегке завдання :повернути дідусеві-казкарю чарівну книгу. Щоби врятувати різдво і наповнити сміхом та радістю кожен дім їхнього рідного містечка.

17. Дерманський,С. Чудове Чудовисько і  погане Поганисько: казкова повість/ Сашко Дерманський.-К.:А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2014.-288с.
   Пригоди Чудового Чудовиська і дівчинки Соні тривають! Улюблений дитячий письменник Сашко Дерманський зумів і Майдан відстояти, і третю частину трилогії дописати! Блискучі діалоги, живописні характери, природна й багата художня мова яскраво засвідчують, що Сашко Дерманський гідно продовжує літературні традиції наших веселих класиків – від Котляревського й Гоголя до Остапа Вишні і Всеволода Нестайка… Нова порція смішних, моторошних і захопливих пригод чекає на тебе. Погане Поганисько готове завоювати усіх нас, але в сучасній Україні так багато відважних малих і великих героїв, що навіть абсолютне зло не завжди має шанс на перемогу…

18. Казки добрих сусідів: у 4-х кн. Кн.1: Сирота. Туркменські народні казки/ Пер. В.І.Воробйова.-К.:ТОВ «Юридична фірма «Кордон»»,2015.-112с.
   У книжці зібрані найпопулярніші  казки, характерні для туркменського фолькльору.Більшість казок українською мовою видаються вперше. Збірка розрахована на широке коло читачів.

19. Казки добрих сусідів: у 4-х кн. Кн.2: Красуня тисяча косиць: Узбецькі народні казки/Пер. В.І.Воробйова.-К.:ТОВ «Юридична фірма «Кордон»,2015.-112с.
   Узбецькі народніказки 0 яскраві високохудожні оповідки народної творчості, які створювались протягом століть талановитами народними казкарями. Більшість казок українською мовою видаються вперше. Збірка розрахована на широке коло читачів.

20. Казки добрих сусідів: у 4-хкн. Кн.3: Сонцева доня: Грузинські народні казки/Пер. В.І.Воробйова.-К.: Тов «Юридична фірма»Кордон»,2015.-112с.
   З давнини грузинський народ,  як і всі народи світу, творив казку, що виховувала у людей повагу до добра і справедливості, прищеплювала любов до праці, зневагу до ледарів, брехунів і особливо до тих, хто намагався розбагатіти за рахунок чужої праці. Більшість казок українською мовою видаються вперше. Збірка розрахована на широке коло юних читачів.

21. Казки добрих сусідів: у 4-х кн. Кн.4: Золотоголова рибка: Вірменські народні казки/ Пер. С.П.Коцупія.-К.: «Юридична фірма» «Кордон»,2015.-112с.
   Вірменські народні казки вчать тому, що цінують і будуть цінувати люди: скромності, щирості, сміливості, відданості, любові до рідної землі.


22. Орлова,О. Подорож до країни Мурвіль/ Олександра Орлова.-К.:Гамазин,2013.-204с.
   Чарівна країна котячої втіхи, де течуть молочно-кисельні ріки, вулиці прикрашають карамельні будиночки, а на луках, поруч з дивовижними, ніким не баченими квітами кицьколілій і кошенятовими трояндами зеленіє котяча м`ята. Це все – Мурвіль! Саме туди і вирушить у далеку подорож лицар Котячої слави Кексик Сірий зі своїм провідником Зефіром Білосніжним. На шляху мандрівникам зустрінеться безліч цікавих місць, вони подружаться з різними мешканцями казкового світу, втраплять у цікаві пригоди, навчаться лазити по деревах, добувати вогонь, виживати в різних погодних умовах,літати, плавати. А головне – врятують увесь край котячої втіхи від занепаду та злих чарів!

23. Рутківський,В. Гануся. У гості до лісовика: весела пригодницька повість / Володимир  Рутківський,2015.-230с.
   Ця повість є продовженням повісті  «Гануся». Третій «А» подорослішав на рік, проте від того життя його не стало нуднішим. Ще б пак – хіба можна всидіти в наметі посеред лісу, коли невідомі злочинці попереджають, щоб ви поводилися тихо і нікуди не висували свого цікавого носа? Хіба можна відмовитися від знайомства з русалкою Ган чи отримати подарунок від зайця. А ще – відчути вірне плече друга, переконати у своїй правоті невіруючого Хому Назаровича і, звісно, закохатися по самісінькі вуха у прекрасну однокласницю?


24. Рутківський, В. Сині Води: історичний роман/ Володимир Рутківський.- Тернопіль: Навчальна книга – Богдан,2015.-440с.
   Рік 1361. Волею долі князь Дмитро Боброк опиняється в центрі подій, що зрештою, призводить до битви над річкою Сині Води – однієї з найбільших битв у історії середньовічної Європи. Вистояти у смертельній боротьбі йому допомагаютьтроє відчайдушніх друзів. Разом з героями роману українського прозаїка Володимира Рутківського «Сині Води» читач не лише зазнає безлічі захопливих пригод, а й дізнається, хто врятував великого князя литовського та руського Ольгерда від стріли найманого вбивці, познайомиться з властителем  Золотої Орди ханом Мамаєм, побуває в Києві – одній з найвеличніших столиць Європи. А головне – переконається в тому, що потяг до свободи долає будь-які перепони.

25. Рутківський,В. Джури і підводний човен: роман/ Володимир Рутківський.-К.:А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2015.-336с.:іл.
    «Джури і підводний човен» - заключна книга відомої історичної трилогії «Джури», за яку її автора удостоєно Шевченківської  премії. У цьому романі Володимир Рутківський знову постає оповідачем і чарівником слова. На тебе, любий читачу, чекають неймовірні пригоди, шалені звитягі і нові відкриття. Разом з героями роману ти оборонятимеш Київ, перепливеш неприступні дніпровські пороги, розвідаєш таємниці підземної Хортиці, штурмуватимеш Очаківську фортецю. Ти також дізнаєшся, як Санько допоміг Грицикові стати непереможним воїном-характерником, чому Демко Дурна Сила знову змінив своє прізвисько, і як Телесикові з Чорториєм вдалося винайти підводний човен і перепливти на ньому Чорне море. А небезпеки… На те вони і небезпеки, щоб їх долати і ворогів перемагати!..

26. Слово про Ігорів похід. Текст друкується за перекладом: М.Т. Рильський. старорос., укр./ упорядкування М.Г.Рильський.-К.:ТОВ «Артикул.нет»,2015.-186с.,іл
    Кольорова героїчна поема  кін.ХІІ., одна з найвідоміших пам`яток давноруської літератури. Відтворює велику волю та велику міць героїв Київської Русі.

84 Художні твори зарубіжних країн.

27. Діккенс,Ч. Різдвяна пісня: повість/ Чарлз Дікенс.-Тернопіль: Навчальна  книга «Богдан», 2014.-64с.
   Жалюгідний старий скнара Ебенезер Скрудж ненавидить Різдво. Чи може така корислива, черства і самотня людина, як він, коли-небудь змінити своє життя? Смійтеся й плачте, читаючи цю різдвяну історію. Скрудж завжди вважатиме Різдво нісенітницею чи навчиться вигукувати : «Веселого Різдва усім»?

28. Кеннет,Г. Вітер у вербах: повість/ Пер. З анг. А. Сагана.- Тернопіль: Навчальна книга «Богдан»,2014.348с.

29.Гутовська-Адамчик,М. Дівчата з 13-ї вулиці: роман/ Малгожата Гутовська-Адамчик; пер. З пол. Божени Антоняк.-Львів:Урбіно,2015.-240с.
   Ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних! Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія й старанна відмінниця Зося – однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні! Та несподівано доля зводить дівчат разом. Вони отримають незвичайне завдання – читати вголос їхній однолітці – Магді, яка лежить у комі після  нещасного випадку. Вражена Агата розуміє, що ця дівчина і є таємничою незнайомкою, яка віднедавна постійно їй снилася! Своїми здогадами вона ділиться із Клаудією та Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда мусить прокинутися…

30. Гюнтекін,Р.Н. Листопад :роман/Решат Нурі Гюнтекін ; пер. Ю.Григоренко.-Харків: Фоліо,2015.-158с.
   Решат Нурі Гюнтекін – відомий турецький письменник і драматург. Закінчив літературний факультет Стамбульського університету.
   Алі Риза був упевнений, що щастя не у багатстві, а у великій дружній родині. Та одного разу він постав перед вибором: залишитися чесним і гордо піти  з посади або промовчати й далі , як і раніше, працювати з  усвідомленням того, що покриваєш якісь темні справи. Будучи людиною принциповою, Алі Риза-бей покинув роботу і пішов на пенсію. Сподіваючись на підтримку і розуміння близьких. Та він ніколи і гадки не мав, що доживе до тих днів.коли власні діти, докорятимуть йому за чесність і порядність  

31. Керрол,Л. Алісині пригоди у Дивокраї. Аліса у  Задзеркаллі: повісті/  Льюїс Керрол : пер з англ. В. Корнієнка.-Тернопіль: Навчальна книга «Богдан»,2013.-432с.
     Перекладачеві Керролового шедевру немає жодної потреби спрощувати його стилістику.Тим часом у нас узвичаїлася саме така практика. Пропонований переклад вирізняється свіжістю «прочитання» першотвору, що дозволяє ознайомити читача з повнокровною, автентичною «Алісою».    

32. Ягелло, Й.  Шоколад із чилі :роман/ Йоанна Ягелло; пер. З пол. Божени Антоняк.-Львів: Урбіно,2015.-288с.
   Вам доводилося куштувати шоколад із чилі, де солодкий смак поєднується з гіркотою? Саме його нагадує життя 17-річної Лінки, яка щойно вступила  до омріяного ліцею. Вона відшукала давно втрачену сестру й нарешті розібралася у своїх почуттях до Адріана. Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте не все так рожево. На навчання Лінці доведеться заробляти, мама не встані  сплати на дорогий приватний ліцей, стосунки із сестрою теж не завжди ідеальні. Крім того,  коханий їде навчатися до Лондона, а це означає кількамісячну розлуку. Лінка живе в очікуванні Різдва, бо тоді Адріан приїде до Польщі. Проте на неї чекає неприємний сюрприз. Що ж,  може, кохання не завжди мусить бути  солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чилі?



























































Немає коментарів:

Дописати коментар