четвер, 1 жовтня 2015 р.

ІНФОРМУЄМО!!!

Децентралізація - це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Так, аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно.
5 необхідних кроків для проведення реформи

1

Створити трьохрівневу систему адміністративно-територіального устрою в Україні.
2

Необхідно найбільш важливі для людей повноваження передати на найближчий до людей рівень влади.
3

Передати основні повноваження місцевих держадміністрацій органам місцевого самоврядування. Виконавчій владі залишити тільки право контролю.
4

Потрібно повністю оновити бюджетну систему. Громади повинні мати власні бюджети, можливість об’єднувати зусилля і фінанси. Тоді у них з'являться ресурси для вирішення нагальних питань і розвитку.
5

Люди почнуть розуміти, що від їхнього голосування залежить, чи добре працюватиме для них місцева влада. А отже від самих мешканців залежить якість життя.







Висновок Конституційного суду щодо змін до Конституції в частині децентралізації надійшов до Парламенту

·         4 серпня 2015  |  Переглядів: 101

Висновок Конституційного суду про відповідність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади вимогам статей 157 і 158 Основного закону надійшло до Верховної Ради, повідомив прес-секретар спікера Парламенту Дмитро Столярчук.
«Висновок Конституційного суду надійшов до Верховної Ради», - сказав Дмитро Столярчук, додавши, що найближчим часом текст цього висновку буде розданий народним депутатам.
Як повідомлялося, Конституційний суд 31 липня оголосив висновок, яким визнав законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади таким, що цілком відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону.
«Системний аналіз змісту законопроекту зумовив висновок про те, що запропоновані зміни не передбачають скасування або обмеження прав людини і громадянина. КС дійшов висновку: 1) визнати законопроект про внесення змін до Конституції України з децентралізацію влади (реєстраційний номер №2217а), що пропонує внести зміни в пункти 29, 30 ч.1 ст. 85, п. 16 ч. 1 ст. 92, ч. 1 ст. 106, ст. 118, 119, п.5 ст.121, статті 132, 133, 140, 141, 142, 143, 144, ч.1 ст.150, назва розділу IX, а також розділ XV "Перехідні положення" такими, що відповідають вимогам статей 157 і 158 Конституцій України», - зачитав висновок Конституційного суду суддя Василь Бринцев.
Конституційний суд також дійшов висновку, що запропонований законопроект не спрямований на «ліквідацію незалежності або порушення територіальної цілісності України».
«Рішення Конституційного суду України є остаточним і оскарженню не підлягає», - додав Василь Бринцев.



Близько 200 громад оберуть нову владу за новими принципами

·         3 серпня 2015  |  Переглядів: 259

Близько 200 територіальних громад оберуть нову місцеву владу за новими принципами. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, під час робочої поїздки в Харківську область. 
«За прогнозами Мінрегіону, до середини серпня близько 200 територіальних громад затвердять рішення про об’єднання. Де-факто, на місцевих виборах 2015 року нові об’єднання обиратимуть собі нову владу», - додав Геннадій Зубко.
Віце-прем’єр-міністр України зауважив, що після внесення змін до Конституції України, об'єднані громади закріплять за собою свої нові повноваження та отримають новий орган управління - виконавчий комітет.
«Люди починають розуміти і прораховувати вигоди, які вони отримають утворивши об’єднану територіальну громаду. Вже зараз доходи місцевих бюджетів збільшились на 38% і за перше півріччя 2015 року склали 44,6 млрд. грн., завдяки бюджетній та фінансовій децентралізації», - зазначив урядовець.
За словами Геннадія Зубка, у розпорядження об'єднаних громад віддадуть і землю.
Геннадій Зубко також підкреслив, що проведення необхідних змін податкового законодавства створить додаткові можливості розвивати соціальну інфраструктуру об’єднаних громад. «Це має особливе значення в сільській місцевості. Жителі сіл повинні мати школи, дороги, лікарні не гірші ніж в містах. Саме вони і будуть вирішувати, як ефективніше розпоряджатися своїми коштами. Зможуть акумулювати кошти на нову сучасну школу, вирішити питання доставки дітей до школи», - пояснив Геннадій Зубко.



Немає коментарів:

Дописати коментар