понеділок, 14 вересня 2015 р.


Красноокнянської районної державної адміністрації

Красноокнянська централізована                  бібліотечна система
Методико – бібліографічний відділ


«Діяльність бібліотек Красноокнянщини в рік 200- річчя Т.Г. Шевченка»
(Дайджест)

Доба А.В. методист
методико – бібліографічного відділу
Красноокнянської ЦБС

Кожен народ має свої знакові постаті. Також постаттю для нас,українців,є Тарас Григорович Шевченко. Він був і залишається справжнім митцем, людиною не звичайної долі і надзвичайного таланту, що здобула світову славу. А його поетичне слово – це вогник, схожий на полум’я свічки, що запалює душу людини.
2015 рік Президент України оголосив Роком Тараса Шевченка. З метою гідного відзначення 200- річного ювілею Кобзаря бібліотечними закладами Красноокнянської ЦБС проведено ряд заходів із вивчення із популяризації  його спадщини в Україні.
У березні місяці у всіх бібліотеках району проводилися шевченківські читання,в яких приймали участь учні Красноокнянського НВК та районних ЗОШ,клубні та бібліотечні працівники, які виконували твори,зачитували вірші,ставили вистави за поемами «Наймичка»,«Катерина», «Тополя».
-       конкурси на кращого читця поезії Т. Шевченка та на кращий авторський твір про Великого Кобзаря;
-       V обласний фестиваль – конкурс до 200 – річчя з дня народження Т. Шевченка – «Співець українського слова»,в якому прийняли участь Флора Світлана та Комягіна Інна  за що були відзначенні почесними грамотами.

Спільно з клубними працівниками був проведений районний фестиваль – «Душа його пісня, поезія – доля». На фестивалі були присутні: представники Красноокнянської райдержадміністрації – в. о. голови М.О. Піструіл, начальник відділу культури Кузнєц Є.А.,студенти професійно – технічного ліцею,їх майстри та директор А.О. Гірінков, бібліотекарі та клубні працівники району та усі бажаючі. Метою фестивалю було вивчення та популяризація творів Т.Г. Шевченка. Під час проведення фестивалю учасники декламували вірші – «Заповіт», «Лілея», «Мені тринадцятий минало…»,заспівували пісень на твори Т.Шевченка. Глядачі мали можливість переглянути театральні постанови уривків із поем «Катерина» та «Наймичка».
У Гавиноській с/б проведено літературну годину «Благослови, мене,друже,славою святою», «Я так її,я так люблю мою Україну убогу» (Топалівська с/б). На заходи були запрошені учні шкіл. Під час проведення заходів було продекламовано вірші по творчості Т.Г. Шевченка та проведено
вікторини.    
Літературно – поетичні години проведено у центральній районній бібліотеці та Ставрівській с/б на теми: «Шевченкова весна» та «Золоті зерна поезії». Присутні ознайомилися з творчістю Кобзаря та зачитували його поезію.
У центральній дитячій бібліотеці, Гулянській с/б проведено літературно – музичні композиції – «На перехресті музи й долі», «Кобзар… Це Біблія українського народу».
Вікторини, інтелектуальні вікторини, засідання за кругли столом проведено Степанівською с/б, Федосіївською с/б, Горячівською с/б, Римарівською с/б під назвою «Минають дні, роки минають та вірші Тарасові мене не залишають», «Велич Тарасового слова», «І виріс  я на чужині».
 
Літературні диліжанси:
«Шлях Кобзаря – це шлях народу» - Ткаченківська с/б,
«І наче грім – могутнє слово: Шевченко вчора,нині і завжди» - Малаївська с/б,
«Мудра,світла книга – то Тараса!» - Чорнянська с/б для дорослих,
«У пошуках Шевченківських скарбів» - Володимирівська с/б.

Подорожі проводилися за творами  та поемами Тараса Григоровича Шевченка:

«І виріс я на чужині…»,
«Гайдамаки»,
«Реве та стогне Дніпр широкий»,
«Сон»,
«Гамалія»
Чорнянською с/б для дітей проведено конкурс читців «Його життя написане сльозами,що запеклися кров’ю на душі». Усі присутні мали чудову можливість відкрити нові грані творчого спадку Т.Г. Шевченка, збагнути майстерність поетового слова.

Читацькі конференції:
«Світ поезії Т. Г. Шевченка» - Триградська с/б,
«Художні твори навіяні поезією Великого Кобзаря» - Федосіївська с/б,
«Хто Шевченка прочитав,той багатий серцем став» - Гавиноська с/б;
Під час конференцій присутні обмінялись думками про творчість Тараса
Шевченка та обговорювали такі книги:
«Нотатки шевченкознавця» Ю.Івакін
«За морями,за горами» Анатолій Костенко
«Спогади про Шевченка»
«Українська література творці і твори» М. Жулинський


Мистецькі вернісажі:
«Тарас Шевченко як маляр» - Топалівська с/б,
«Мистецтво Тараса Шевченка» - Довжанська с/б;
                       
У всіх бібліотеках району оформлено постійно – діючі книжкові виставки до нагоди відзначення 200 – річчя з дня народження Т. Шевченка – Великого Кобзаря:
«Живе в народі Шевченкове слово»,
«Тарасову правду віки не зітруть,
«Сторінками життєпису Т. Шевченка»,
«Кобзар – це книга Правди»,
«Літопис шани та любові»,
«Безсмертя нації – у мові».
«Невмируще слово,безсмертний Кобзар».
Проведені заходи висвітлювалися на сторінках районної газети «Красноокнянський вісник» та на сайті районної державної адміністрації.

На території району музеї та пам’ятники Т.Г. Шевченку відсутні

«Діяльність бібліотек Красноокнянщини в рік 200- річчя Т.Г. Шевченка»  [Текст]: дайджест /Від. культ. Красноокнян. райдержадмін.; Красноокнянська централізована бібліотечна система; метод. – бібліогр. від; [підгот.: А.В.Доба; комп`ют. Набір О.М. Яковлева; відп. за вип. О.Б. Ратушняк]. – К., 2015. – 4 с.


Тираж 29 прим.





Немає коментарів:

Дописати коментар