понеділок, 16 лютого 2015 р.

«Чарівник Країни Сонячних Зайчиків»




В українській дитячій літературі, на відміну від літератури Західної Європи,  жанр повісті-казки взагалі не сягнув світового рівня.
На цьому невтішному тлі  таким собі «монополістом», творцем і «владарем» казкових країн можна, мабуть, уважати відомого дитячого письменника, лауреата літературної премії імені Лесі Українки, багатьох інших премій і відзнак -  Всеволода Зіновійовича Нестайка.
Варто назвати лишень саме  його прізвище – Всеволод Нестайко» -  і відразу ж на обличчях  переважної більшості дітей заквітнуть усмішки, а в очах їхніх мам і тат заграють веселі бісики. Та й чимало бабусь і дідусів це прізвище не залишить байдужими: вони тут же світяться сонечками, бо пригадається їм власне дитинство…
І немає в цьому анічогісінького дивного: адже дитячий письменник Всеволод Зіновійович Нестайко своїми веселими, дотепними, мудрими й непересічними повістями й казками радує,  веселить і повчає, у найкращому розумінні цього слова, вже не одне покоління, бо за плечима в нього – десь під сотню виданих книжок, ціла авторська бібліотека!
30 січня 2015 року відомому дитячому письменнику В Нестайку виповнилося б 85 років. З нагоди цієї дати до учнів 4-А кл. (кл. керівник Кіпера Є.Є.) і 4-Б кл. (кл. керівник Зозуля Т.О.) завітали працівники ЦДБ, які здійснили разом з дітьми мандрівку на літературному диліжансі під назвою «Чарівник Країни Сонячних Зайчиків». Під час мандрівки діти ознайомились із життєвим та творчим шляхом улюбленого письменника не лише України, а й дітлашні у багатьох країнах світу, про історію створення відомих творів для дітей, які неодноразово відзначались нагородами на світовому рівні, а саме, трилогій «В країні Сонячних Зайчиків» та «Тореадори з Васюківки».
Остання була внесена рішенням Міжнародної Ради з дитячої та юнацької літератури до Особливого Почесного списку Г.Х.Андерсена, а письменник  отримав міжнародний Почесний диплом.
Всеволод Нестайко написав дуже багато чудових, гумористичних, пригодницьких, веселих творів для дітей, зокрема: «Шурка і Шурко», «Це було в Києві», «Марсианський жених», «Вітька Магеллан», «Пригоди Грицька Половинки», «Незвичайні пригоди у лісовій школі», «Чудеса в Гарбузянах», «П’ятірка з хвостиком», «Скринька з секретом», «Таємничий голос за спиною», «Слідство триває» та  ін.
На запитання «Якими рисами повинен володіти герой у літературі для дітей?» письменник відповів коротко й чітко: «Герой дитячої літератури мусить мати ті ж риси характеру, що й герой літератури дорослої, - бути благородним, мужнім, чесним і добрим».
На жаль серце Всеволода Зіновійовича  зупинилося 16 серпня 2014 року, але твори  його продовжують жити серед нас та навчати найкращим  людським якостям, відображення яких нам так хотілось би бачити в наших дітях.



 Зав. ЦДБ  Кожухар А.В.


Немає коментарів:

Дописати коментар